Izolația termică a unei case pe structură metalică
O întrebare pe care o primim foarte des este despre materialele pe care le folosim pentru izolația termică : vată bazaltică, polistiren sau spumă poliuretanică.
Izolația termică a unei case este foarte importantă pentru că face mediul interior mai confortabil, iar facturile pentru energie vor fi mai mici. Ceea ce ne și dorim! 😊
Izolatia termică reprezintă reducerea transferului de căldură între obiectele care se află în contact termic, două materiale care se află la temperaturi diferite.
Sunt 3 metode prin care se face transferul de căldură:
– conducție – se bazează pe contact fizic ( pierderea de căldură atunci când aerul cald întâlnește un mediu rece cum ar fi peretele exterior ).
– radiație – obiect a cărui temperatură este mai mare decât suprafețele care îl înconjoară (căldura radiată de soare pe acoperiș).
– convecție – transmiterea căldurii prin itermediul unui fluid în mișcare care transmite energia termică din zone cu temperature mare în zone cu temperature mai mică (aerul cald care se ridică spre tavan și aerul rece care coboară).
Materialele pe care le folosim și performanța lor
Un punct forte suplimentar la construirea cu EvoBuild este izolarea, pe care o realizăm respectând cele mai înalte standarde.
Nu există o formulă de pe care să te iei când alegi materialul potrivit. Însă, trebuie să ai în vedere eficineța termică, performanța în timp și costurile.
Să le luăm pe rând!
Izolația cu polistiren
Polistirenul este un material cu o performanță termică medie, asemănătoare cu vata bazaltică, dar mai ieftin.
Se folosește în general la izolațiile exterioare, dar se poate folosi cu ușurintă și la aplicațiile interioare: acoperișul sau planșeul.
Polistirenul vine sub două forme, polistirenul expandat(EPS) și extrudat(XPS).
Diferențele dintre forme le voi prezenta într-un articol separat, dar ca idee, XPS are densitatea mai mare și seamănă cu spuma, fiind folosit mai ales pentru zonele de impact: fundații, socluri, terase circulabile etc., iar cel EPS este polistirenul format din bobițele acelea albe.
Un avantaj si un dezavantaj principal 😊: Un avantaj al polistirenului este prețul – cel mai ieftin. În plus, la fel ca vata minerală bazaltică, îl poți monta chiar tu, reducând costurile pe manoperă. Atenție! Dacă nu te pricepi, lasă meseriașii.
Un dezavantaj principal al polistirenului este că arde foarte puternic și repede.
Izolația cu vată minerală bazaltică
Probabil cel mai cunoscut si mai folosit material în izolarea termică este vata minerală bazaltică. Este populară în primul rând datorită ușurinței cu care se poate monta dar și a costului relativ mic.
Vata minerală bazaltică folosită de noi este cea de la GecsaTherm pentru că este cea mai bună de pe piață, fiind formată din plăci semirigide cu un coeficient termic de 0,0331 W/Mk și aparține clasei de foc tip B: nu arde, nu emite gaze și nu întreține arderea. Se poate folosi pentru acoperișuri, pereți, inlusiv mansarde și fațade aerisite.
Un avantaj si un dezavantaj principal 😊:
Un dezavataj al vatei minerale bazaltice vs. spuma poliuretanică este etanșarea. Este mai greu să etanșezi perfect vata și atunci vor apărea punțile termice.
Un avantaj principal este că se poate monta ușor, adică o poși face personal. Lucru care te ajută să economisești costul pe manoperă. Bineînțeles, dacă este făcută cum trebuie.
Izolația cu spumă poliuretanică
Spuma poliuretanică are o muuulțime de avantaje și este mult mai eficientă decât vata bazaltică sau polistirenul.
Cele mai importante avantaje:
1. Etanșare perfectă – deoarece este pulverizată la temperaturi înalte, aderă perfect și formează corp comun cu suprafața izolată. Se ”umflă” și pătrunde în toate găurile.
2. Izolație termică rapidă – ex: un acoperiș de 100mp fiind izolat în 2-3 ore, iar dupa 1-2 zile deja vei simti beneficiile : economisești cu până la 40% costul la încălzire.
3. Eficiență pe timpul verii – schimbul termic este redus, așadar, căldura de afară nu pătrunde în interior
4. Protecție împotriva rozătoarelor – componența chimică nu este pe gustul rozătoarelor
5. Ușoară și foarte rezistentă – material care nu se degradează în timp…tine muuult și bine.
6. Protejează împotriva umezelii – singurul material izolator care protejează 100% de condens și mucegai, chiar și fără o folie anti-condens aplicată.
Care este mai ieftină? Vata sau spuma?
Depinde și de tipul de vata ales, dar clar vata bazaltică. Numai că, dacă analizăm avantajele și dezavantajele fiecărui material : durata de viață, pierderea proprietăților în timp, costurile de montaj, materialele suplimentare etc., câștigătoare este spuma poliuretanică.
În concluzie, izolația termică este foarte importantă. Trebuie făcută corect, cu materiale de calitate și la timp. Ținând cont de acestea, factura la energie va scădea substanțial. 😊
Problema cea mai mare când vorbim despre izolația făcută greșit, este apariția punților termice, dar voi vorbi despre acestea într-un alt articol.
Dintre materialele menționate mai sus, cea mai bună izolatie se face cu spumă poliuretanică, ce asigură o etanșare perfectă fără punți termice și fără risc de apariție a condensului.
Pe curând!