În această fază, în consultare cu arhitectul și/sau contractorul, datele din planurile de construcție a caselor metalice sunt convertite și ulterior implementate în software-ul CAD 3D ScotSteel EU.
După verificarea internă a designului și un studiu de stabilitate efectuat cu ajutorul SCIA Engineer, schița casei pe structură metalică poate fi pregătită ca fișiere de producție.
Proiectul de casă metalică este în acest moment gata de punere în aplicare.
Fișierul de producție este convertit în fișiere pentru laminor. Acestea sunt apoi încărcate, și pot fi laminoarele pot fi acționate.
Apoi grinzile sunt unite cu ajutorul niturilor, șuruburilor și/sau buloanelor. În acest fel, se construiesc pereții/ armăturile/ panourile pentru case pe structură metalică.
Ulterior toate componentele sunt plasate pe grătarele de transport. Proiectele de case pe structură metalică sunt acum pregătite de transport.
Proiectele complete de case modulare metalice sunt plasat pe grătare de transport numerotate, care le transportă apoi pe șantier, cu ajutorul platformelor.
Având în vedere că este vorba de construcții ușoare, transportul diferă semnificativ față de alte metode de construcție.
Ultima etapă este montarea pe șantier a componentelor prefabricate pentru case pe structură metalică.
În baza planurilor și a normelor de montaj, proiectul de casă din structură metalică este montat de contractori autorizați.
ACOPERIȘUL
Acoperișul poate fi finisat cu diverse materiale, de la țigle la panouri tip sandwich. Alegerea acoperișului pentru casa metalică depinde de dorința clientului, dar și de nivelul de izolare dorit, de nivelul acustic etc..
Acoperișul casei pe structură metalică se va înșuruba cu plăci (în general OSB) pe minim o latură, pentru a crea o membrană. Țiglele de acoperiș pe cadre de oțel pot fi sau nu izolate cu materiale izolante sau cu izolație prin pulverizare.
PODEAUA
Podelele sunt realizate în mod similar, cu ajutorul așa-numitelor profiluri de `armătură` sau cadre. Acestea transferă greutatea podelei către pereți, care la rândul lor o transferă către fundația casei metalice.
Opțiunile de finisaj sunt infinite. Șapă, plăci, parchet, … nu constituie nicio problemă. Și aici alegerea depinde de normele de performanță vizate, iar armăturile sunt înșurubate cu plăci pentru a crea un efect de distribuire a greutății.
PEREȚII
Finisajul unui perete pe cadru de oțel se poate face cu nenumărate materiale și depinde de dorința clientului și de normele de performanță vizate. Pereții caselor pe structură metalică trebuie să fie înșurubați cu plăci pe cel puțin o latură, pentru a rezista la zgâriere.
FUNDAȚIA
Un avantaj suplimentar al caselor modulare metalice din oțel este faptul că placa de fundație poate fi mai ușoară în comparație cu alte metode de construcție.
În plus, cadrele de oțel sunt o structură ușoară, prin urmare nu necesită o rezistență mare a fundației. Asta înseamnă economii suplimentare de costuri.
Uniunea Europeana a cheltuit peste 500.000 Euro pentru implementarea sistemului de construire pe structuri metalice usoare de otel galvanizat.
O constructie pe structura de lemn versus o casa pe structura metalica usoara cu o suprafata medie de 100 mp (P+E) foloseste cca 40-45 m3 de cherestea plus un amalgam de substante chimice care sa intretina lemnul si sa nu-i permita arderea sau putrezirea, ceea ce inseamna ca proprietarii acestor case sunt contaminati in timp, de aceste substante care se depoziteaza rezidual in corp si distrug sistemul imunitar.
Otelul folosit la structuri este obtinut din minereu de fier, una dintre resursele cele mai abundente existente in lume.
Materialul este 100% reciclabil, usor de prelucrat si separate de alte metale, iar in consecinta un mare procent al otelului produs in fiecare an este obtinut prin reciclarea unor materiale vechi.
In ultimii ani, consumul de energie necesar procedeului de prelucrare a otelului s-a redus cu pana la 50%. In acelasi timp si procentajul de emisii de carbon rezultate din prelucrare s-a redus considerabil datorita tehnologiilor tot mai performante folosite.
Apa utilizata in procesul de fabricare a otelului este reciclata si pusa in circuitul uzului menajer.
Realizarea integrala a structurii metalice din fabrica conduce la o executie mai rapida si mai sigura si in consecinta la costuri mai mici de executie.
Faptul ca structura metalica este rezultatul unui calcul tridimensional foarte exact creste gradul de predictibilitate al derularii procesului de constructie, reduce riscurile de erori de proiectare/executie si duce la un spor de productivitate si eficienta.
SIGURANTA IN EXECUTIE
Toate elementele structurii sunt produse in fabrica specializata prin procese automatizate sau semi-automatizate . Cantitatea de munca se reduce, iar in acelasi timp riscurile de accidente atat in fabrica cat si la locul constructiei sunt mult mai mici. Montarea unei case pe structura metalica necesita doar o echipa mica de lucru formata din muncitori bine pregatiti.
IMPACT REDUS ASUPRA MEDIULUI
Datorita faptului ca structura vine prefabricata din uzina, ajustarile eventuale necesare la locul constructiei sunt minore si deci si materialele reziduale sunt putine.
Spre deosebire de alte tehnici de constructie, structurile metalice necesita doar procedee de punere in opera „uscate” iar din aceasta cauza ele nu sunt generatoare de poluare sau inconveniente fata de siturile invecinate. In plus datorita prefabricarii structurii durata de desfasurare a santierului este foarte mult redusa.
Datorita proprietatilor intrinseci ale otelului structura generala a caselor pe structura metalica este mai usoara. In consecinta si fundatiile sunt mai mici fapt ce se va traduce printr-un cost mai mic al constructiei.
In plus structurile metalice sunt structuri zvelte ce folosesc profile cu sectiuni mici – grinzile vor avea sectiuni mult mai mici decat la o structura clasica pe cadre de beton, iar inaltimea utila a incaperilor va fi mai mare. In plus raportul arie utila/arie construita va fi mult mai avantajos pentru beneficiar datorita reducerii grosimii totale a peretilor.
Folosirea structurilor metalice are si avantajul inglobarii paturilor de instalatii in grosimea structurii metalice.
Casele pe structura metalica prezinta un consum minim de resurse in timp pentru intretinere, metalul este un material durabil si rezistent.
Producerea otelului bazata pe reciclare necesita mai putina energie decat cea utilizata pentru fabricarea otelului din minereu de fier. In plus constructiile metalice pot fi oricand demontate si ulterior fie remontate intr-o locatie diferita fie utilizate pe componente.